sunnuntai 13. joulukuuta 2015

3:s Adventtisunnuntai

Näi se joulu vaan lähestyy. Onneksi lahjat on jo hankittu suurimmaksi osaksi, muutama pieni juttu uupuu vielä. Itsenäisyypäivä viikonloppuna sain tosiaanki uuden uunin ja sitä oon innostunu käyttämään ihan urakalla. Tänään oli vuorossa karjalanpiirakat. Innostuksen sain Maijan blogista täältä näin . Eihän niistä mitään kauniita itellä tullut, mutta sanotaanko näin että harjoitus tekee mestarin :D Mutta tässä ohje, sävelsin muutamasta ohjeesta itelle sopivan, mutta edelleen joutuu tekeen muokkauksia.


KARJALANPIIRAKAT

TÄYTE

Keitä riisipuuro (tai muu haluamasi puuro) ja anna jäähtyä. Ite tein riisipuuron haudekattilaa hyväksi käyttäen, meneehän siinä aikaa mutta ei tarvi olla koko ajan vieressä hämmentämässä.

2dl riisiä
1l maitoa, punaista käytin
suolaa maun mukaan

KUORITAIKINA 

2dl kylmää vettä
2dl vehnäjauhoja
2-4dl ruisjauhoja (menekki riippuu jauholaadusta, mulla meni pikkusen vajaa 3dl)
1tl suolaa (tai maun mukaan, ite oisin saanu laittaa hieman enemmän)

Sekoita vesi, suola ja vehnäjauhot velliksi puukauhalla sekoittaen. Lisää ruisjauhoja vähä kerralla sekoittaen hyvin. Taikinan pitää olla kimmoisa, mutta ei löysä. Tee taikinasta jauhotetulla pöydällä pötkö ja leikkaa paloiksi, itellä tuli 16 kpl. Pyörittelin palat palloiksi ja pulikalla ajelin pyöreiksi ja ohkasiksi levyiksi. (laitoin tässä välissä levyt kelmun alle kuivumisen estämiseksi). Laita puuroa keskelle n. ruokalusikallinen ja taita reunat keskelle niin että puuroa jää näkyviin. Seuraavaksi rypytys; näitä tapoja ja ohjeita on monia miten se pitää tehä, ite huomaisin parhaimmaksi tavaksi painella etusormilla yläpuolen kääntää ja toistaa sama toiselle puolelle. Toivottavasti joku ymmärtää mitä tarkoitan, kuva kun jäi ottamatta :D

Piirakoita paistoin 300*C n.12 min. Mutta huomasin että asteita omassa uunissa riittää näille 275 ja aikaa sais varmaan olla sen 15 min. Mutta pitää kokeilla tässä vielä jouku päivä uudestaan näitä.

 Taikina valmis

Noista pohjista ois tarkoitus saada samankokoisia ja muotoisia, mutta harjoitus tekee mestarin :) (takana levyjä kelmun alla kuivumisen estämiseksi, väliin ripottelin ruisjauhoja ettei ihan kokonaan toisiinsa tartu)

 Pellille piirakoiden alle ripottelin ruisjauhoja, leivinpaperi ei välttämättä kestä lämpöä. Mutta kannattaa eliminoida palovaroitin ennen paistoa, voi ruveta huutamaan kun uunin aukasee :D

Valmiita piirakoita. Uitin uunista tulleet piirakat voi-vesi seoksella ja laitoin liinan alle pehmenemään. Jos haluaa pakastaa niin tämän voitelun voi jättää välistä.


Hyviä oli ja varmaan tulee toisekki tehtyä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti